Käytettäväksi sopii nuoret versot, joita voi käyttää parsan tapaan. Samoin lehdet ja kukat ovat oikein hyviä, lehdet kerätään mieluiten ennen kukintaa. Lehdet ovat loistava aines yrttitee-sekoituksiin, viherjauheeseen, nuoret lehdet sellaisenaan salaatteihin ja muuhun ruuanlaittoon, kuten munakkaisiin, lettu-ja sämpylätaikinoihin, smuutien joukkoon.
Horsma ei allergisoi, ja on maultaan mieto, ja sisältää mm.c-vitamiinia ja B2-vitamiineja.
Lehtien kuivaaminen onnistuu ohuena kerroksena ihan huoneenlämmössä, tai kuivurissa alle 40 asteessa. Riivi lehdet ylhäältä alaspäin.
Maitohorsman kauniit kukat on varmasti jokaiselle tuttuja. Kuivaa kukkia, käytä koristeina tai vesikannussa. Kuivatut kukat ovat loistava lisä yrttiteen aineksena.
Horsman lehtiä matkalla kuivuriin. -horsma on satoisa ja poimiminen helppoa, joten sitä kannattaa kerätä koko vuoden varalle. Kotimaista , kuivattua horsmaa voi myös ostaa, jos ei itsellä ole keruupaikkoja tai mahdollisuutta poimimiseeen.
Omassa keittiössä horsma on käytössä monella tapaa, tässä paistettuja nuoria versoja halloumin kanssa..-itsetehty halloumi ja versot sopivat yhteen todella hyvin.
Horsma-kasvispihvejä:) Tämä on sellainen "omaa satoa"-annos, pakastimesta löytyy vielä vihreitä härkäpapuja ja porkkanaraastetta, ja näiden lisäksi pihveissä on mm.silputtuja, nuoria horsmanlehtiä reilusti.
Horsma-spelttisämpylöitä. Rouheista ja hyvää, sopii myös hyvin kasvisburgerin sämpyläksi. Sämpylä- ja lettutaikinaan ja siemennäkkäriin sopii yhtä hyvin myös kuivattu horsmasilppu, näissä mukana vielä tuoreita, nuoria lehtiä.
Mahtavaa, kuinka monipuolista, hienoa tietoa täällä, toivottavasti jatkat kirjoittamista!
VastaaPoistaKuinkahan pitkään voi kerätä horsman versoja, niin että parsan tapaan käyttää..onko jo myöhäistä..? Sofia
VastaaPoistaseuraan tätä, haluan myös tietää onko myöhäistä jo, näyttää niin hyvältä terv Jyväskylästä
VastaaPoistaNiin todella mistä tietää kuinka kauan voi versoja kerätä, täällä keskisessä suomessa on vielä varjopaikoissa aika lailla pientä,mutta lehtiä, kukkia nyt sitte ainaki..
VastaaPoistaKiitos vinekistä, usein teen kasvispihvejä mutta en oo keksiny laittaa horsmia vaikka niitä on lähimetikössä vaikka kuinka paljo..no meneepä kokeiluun tää sitte! -Jaana Iha-Muotila
VastaaPoistaKiitos kaikille kysymyksistä ja kommenteista :) -horsman verso on niin kauan hyvää syötäväksi parsan tapaan, kun varsi napsahtaa helposti poikki, myöhemmin alkaa sitkistyä, mutta ei toki ole käyttökelvoton silloinkaan-iloa jokaisen päivään <3
VastaaPoistaKiittää kuittaa vastauksesta, Sofia <3
VastaaPoista