perjantai 28. heinäkuuta 2017

Pieniä ympäristötekoja,muovipussin korvaaminen kestopussilla

Tiesitkö että vain 14 % maailman muovista kierrätetään asianmukaisesti..?  Entä sitä, että täällä Suomessa keskiverto kansalainen käyttää vuosittain jopa 5 tuhatta pientä muovipussia..?

Mantereelta meriin päätyvän muovin määrän suurusluokka on vuosittain jopa 8 miljoonaa tonnia.
Määrä vastaa yhden jätekeräys-kuorma-auton lastillista vuoden jokaisena minuuttina. Ja jos muovin käyttö ja hylkääminen jatkuu nykytahtiin, vuonna 2050 määrä on neljä jäterekallista vuoden jokaisena minuuttina.

World Economic Forumin 2016 julkaiseman raportin mukaan tällä tahdilla -mikäli roskaamista ja muovin käyttöä ei saada kuriin, maailman merissä on vuonna 2025 kilo muovia jokaista kolmea kalakiloa kohti.

Yksi maailman suurimpia jätepyörteitä on Tyynellä valtamerellä, jossa valtava pyörivä roskalautta on kahden Suomen kokoinen,ja jossa pyörii ainakin 165 miljoonaa tonnia muoviroskaa,valta-osa näistä muovipusseja ja muovipulloja.

Jätelautta uhkaa koko meren ekosysteemiä, ja muoviin kuolee vuosittain vähintään 3 miljoonaa merilintua, 100 000 merikilpikonnaa, valaita ja hylkeitä. Kalan ja äyriäisten mukana mikromuovi päätyy vähitellen myös ihmiseen.
Jätelautalla lisääntyy myös tehokkaasti tuhohyönteinen, joka syö kalojen munia, ja jo pelkästään tämä on uhka ekosysteemille.

Pieniä, suuria ympäristötekoja on vaihtaa muovipussien käyttö kestopussiin, jonka tekeminen on helppoa, ja joka parhaimmillaan kestää vuosikausia, puhumattakaan siitä että sellainen on helppo tehdä kokonaan kierrätysmateriaalista.-kestopusseja myyvät myös monet kaupat.
Tämä pussi on ommeltu vanhasta valoverhosta, tarran paikaksi ommeltu pala vanhasta pöytäliinasta.
Nyöri on otettu rikkinäisestä kengästä, pesun kautta uuteen käyttöön, ja stoppari rikkinäisestä takista.
Eli kierrätystuote alusta loppuun, pestävä ja vuosikausia kestävä.

Koska ympäristö on yhteinen, on jokaisen teoilla  merkitystä, ja vaikka muovipussien poisjättäminen voi tuntua mitättömältä teolta, se on kuitenkin jo suuri askel eteenpäin ympäristötietoisessa elämäntavassa, puhumattakaan mikä vaikutus sillä on pitkällä aikavälillä.

Lisäystä..27.7.2017 päivätyn uutisen mukaan on Tyyneltä valtamereltä löytynyt toinen, vielä edellistäkin suurempi muovijätelautta-arvioitu koko noin kolme kertaa Suomi..-ja kukapa tietää löytyykö tällaisia vielä lisääkin :( joten ei ole yhtään liian aikaista alkaa suitsia muovin käyttöä.


3 kommenttia:

  1. Ei hyvänen aika noita lukuja..kyllä ihminen on hullu!

    VastaaPoista
  2. monesti pussi on myös ihan turha, näkemästä päätellen puussiin laitetaan esim banaaneja, kesäkurpitsa tms, johon voi hyvin laittaa tarran kylkeen kun ostaa..mutta totta on että pienet teot ne on jolla merkitystä!

    VastaaPoista
  3. Totta, hyvä huomio..:)tuokin on opittu tapa, josta myös helppo oppia pois kun asian tiedostaa..

    VastaaPoista