sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Säilötään kesä talteen: raparperi



Raparperi kuuluu tatarkasveihin, saman heimon kasvi on esimerkiksi tattari. Aiemmin raparperi luokiteltiin yrtiksi, ja sitä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin esimerkiksi Kiinassa jo 1700 luvulla. Nykyisin raparperi luokitellaan kuitenkin vihanneksien joukkoon kuuluvaksi.

Raparperi on kevään ensimmäisiä puutarhakasveja ja kasvaa pitkin kesää lisää uusia varsia, etenkin jos sitä kastelee.Raparperi sisältää C- ja A -, ja K-vitamiinia sekä mm.kaliumia. Oksaalihapon vuoksi raparperia suositellaan syötäväksi kalsiumpitoisen tuotteen kanssa.

Raparperin säilöminen on helppoa ja se onkin lähiruokaa parhaimmillaan. Pakastaminen onnistuu sellaisenaan, huuhdo ja paloittele varret ja laita rasiaan..kuivaaminen on myös hyvä tapa, paloittele pieneksi ja kuivaa alle 40 asteessa, säilytä kuivassa, ennen käyttöä liota hetkinen, ja voit taas käyttää kuten tuoretta raparperia.

Kellarisäilytykseen tehtävään mehuun lisäsin voikukan kukkia, ja kesäjuomaksi tarkoitettuun maitohorsman kukkia.


Paloittele  astiaan  noin litran verran raparperia, lisää päälle horsman kukkia, laitoin tähän noin 3 dl. Lisää päälle kiehautettu vesi siten, että peittyvät.Myös sitruunan voi halutessaan viipaloida joukkoon. Kun vesi on enää haaleaa, sekoittele joukkoon makusi mukaan hunajaa ja anna maustua kylmässä yön yli. Siivilöi ja pullota. ilman sokeria tämä ei säily kovin kauaa, mutta tulee helposti juotua viikossa.










Raparperi ja rosmariini on oivallinen makupari-hillo sopii niin suolaiseen kuin makeaankin. Tähän tarvitset:
1 kg raparperia paloiteltuna
tilkka vettä kattilan pohjalle
2-3 rosmariinin oksaa
-0,5 kg hillosokeria
Kiehauta muut ainekset, lisää sitten sokeri sekoitellen. Keitä hiljalleen 20-30 min, kuori mahdollinen vaahto pois. Laita kuumennettuihin purkkeihin, ja säilytä kylmässä. Halutessaan rosmariinit voi ottaa pois ennen purkitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti