maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kausiruokaa juuri nyt :mustikka


Mustikat kypsyy hyvää vauhtia, joten kerätään satoa talteen, ennenmuuta tuoreena syötäväksi ja talven varalle kuivattuna ja pakastettuna.

Mustikka on todellista, kotimaista superfoodia.Mustikka on terveyspommi, joka sisältää mm. paljon C-, ja E-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, erityisesti B2 ja B3 sekä foolihappoa.
Mustikan tiedetään vaikuttavan myönteisesti silmien ja suoliston hyvinvointiin, tasaavan verensokeria ja piristävän mielialaa. -Perinteisesti mustikkaa on käytetty vatsarohtona, hoidettu tulehduksia ja puutostauteja.

-monta hyvää syytä syödä tätä metsien kultaa! -myös ahomansikkaa löytyy vielä, poimi ja nauti :) Yksi lapsuusmakuja on itsetehty viili tuoreiden marjojen kanssa, tällä kertaa viili on hapatettu vuohenmaidosta.



















Mustikka-spelttipiirakka

120g voita
1,5 dl intiaanisokeria (tai tavallista)
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl kokojyvä-spelttijauhoja
-jauhoina Maaritin myllyn ihanat luomu-spelttijauhot

Vaahdota voi ja sokeri, sitten muna. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja painele taikina piirakkavuokaan, esipaista 180 asteessa 15 min.

Lisää sitten tuoreita mustkoita, laitoin noin 4 dl, pakastemustikoihin voi sekoittaa hieman perunajauhoja.

Mustikoiden päälle jugurttiseos:
300g turkilaista jugurttia
1 muna
1 rkl intiaanisokeria

Paista vielä 20-30 min, kokeile kypsyyttä..-speltti vaatii miedomman ja pidemmän paistoajan kuin tavallinen vehnäjauhoilla leivottu.- Anna jäähtyä ennen tarjoilua-tuoreiden marjojen kanssa todella hyvää.


5 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä-kaikkikin, mutta luuletko että onnistus gluteenittomana piirakka-puhdaskaura kyllä sopii..kiitti etukäteen vastauksesta !- Annika Ojala

    VastaaPoista
  2. Onnistuu ainakin tattarijauhoilla, mutta vähän vähemmän sitä kuin spelttiä, tulee hyvää niinkin..:)

    VastaaPoista
  3. Aika vähäsokerista..? makean ystävää arveluttaa..:(

    VastaaPoista
  4. Tämä ei todella ole kovin makeaa, mutta laittaa vain sitten pohjataikinaan lisää sokeria- tai päälle makeampi jugurttiseos-itse kun en ole niin kovin makean perään niin on juuri hyvää, etenkin kun lisää noita tuoreita majoja vielä päälle niin maistuu ihanasti kesä!

    VastaaPoista
  5. tämä oli ihanaa, juuri kesältä maistuvaa, voi että :) tätä tehdään varmasti toistekkin! -Janna

    VastaaPoista