lauantai 1. heinäkuuta 2017

Luonnon parantava voima


Varmasti lähes jokainen on sen itsekkin kokenut, luonto hoitaa, rauhoittaa ja rentouttaa. Metsäluonnon on mittaustuloksissa todettu laskevan verenpainetta ja pulssia, vähentävän lihasjännitystä, tasapainottavan parasympaattisen hermoston toimintaa ja tasaavan mielialaa.

Luonnonvarakeskuksen professori Liisa Tyrväinen on todennut tutkimuksissaan, että luonnon esteettiset elämykset ja vihreän ympäristön rentouttava vaikutus parantavat mielialaa ja palauttavat stressistä. Jo 15 minuuttia riittää aikaansaamaan positiivisia vaikutuksia kehossamme.

Metsäoleskelu lisää elinvoimaa ja  ihminen on jopa luomiskykyisempi vietettyään aikaa luonnossa.

Samoin luonnon merkitys immuniteetillemme on elintärkeä. Kun suhde luontoon on käynyt yhä ohkaisemmaksi ja pahimmillaan katkennut kokonaan, ei ole ihme, että meillä on monia immuunijärjestelmän häiriötiloja ja niistä kumpuavia elintasosairauksia, sanoo Etelä-Karjalan Allergia-ja Ympäristöinstituutin johtaja, FT Kimmo Saarinen.

Luontoyhteyden heikkenemisestä johtuva mikrobiomin köyhtyminen on yksi syy siihen, että allergiat ja astma ovat lisääntyneet huomattavasti, kuten monet muut kansanterveyttä uhkaavat ja nopeasti länsimaissa yleistyneet krooniset taudit ja häiriöt, kuten syöpä, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet.-Sairaudet lisääntyvät kun ihmisen luontoyhteys katkeaa, toteaa emeritusprofessori Tari Haahtela.

Luonto palauttaa meille sen, minkä jokapäiväinen rakennettu ympäristö kuluttaa. Aivan kuten ruoka ja vesi palauttavat kehomme energiavarastoja, luonto palauttaa mieltämme ja huomiokykyämme.

Avaa sydän luonnolle ja se avaa silmäsi, kulje ja ihmettele,hengitä syvään ja  nauti, muistatko vielä miltä tuntuu paljaat jalat kalliolla tai nurmikolla, miltä tuoksuu metsä sateen jälkeen-voimauttavia luontohetkiä <3





2 kommenttia:

  1. Tähän ei ole mitään lisättävää, bra, bra!

    VastaaPoista
  2. Ihana kirjoitus ja muistutus meille kaikille, yhdyn edelliseen kommenttiin<3 -Maria

    VastaaPoista