torstai 22. kesäkuuta 2017

Voimayrtti nokkonen


Tämä on yksi suosikkiyrttini, ja nokkonenhan on tärkein luonnonyrtti Suomessa. aikaisin keväällä jo saa odottaa uusia nokkosversoja ja kun nokkosta kerää pitkin kesää, se kasvaakin aina uusia veroja, ja pieneltäkin alueelta saa hyvää satoa.

Nokkonen sisältää c-vitamiinia 175-200 mg/ 100 g ja hivenaineita sekä rautaa paljon enemmän kuin pinaatti.Niinikään nokkosessa on hyviä rasvoja, proteiineja ja piitä, -piitä jopa 60 kertaa niin paljon kuin lehtisalaatissa. Huiman ravintorikas ja vain mielikuvitus on rajana mihin sitä voi käyttää; nokkoslettuja, munakasta, kastiketta, keittoa, vihersmootien joukossa, dippinä jne:)

Nokkosen nuoret versot voi käyttää sellaisenaan tai halutessaan ryöpätä nopeasti kiehuvassa vedessä.Nokkosen kuivaaminen onnistuu kuivurissa tai nippuina huoneenlämmössäkin. Kuivaa alle 40 c, ja säilytä kuivassa esim.paperipussissa.

Nokkonen sopii myös hiustenhoidossa käytettäväksi,ja siitä saa ihanan "hoitoaineen", kun sekoittaa kuivattuun tai ryöpättyyn nokkoseen kookosöljyä, ja antaa seoksen vaikuttaa hiuksissa.

Joten ei kun nokkospuskaan ja vitamiinit talteen koko vuodeksi:)

Nuoret nokkoset voi käyttää sellaisenaan, isommista kerätään lehdet. Matkalla kasvikuivuriin taas uusi erä...











 Nokkosherkkuja omassa keittiössä; nokkos-tattarilettuja sekä dippi, joka sopii myös hyvin kesän eväsretkille..:)



4 kommenttia:

  1. Vau, mikä tietopaketti, heti alko sormet syyhyämään keruureissuille!
    -Elli P.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, voitko kertoa miten teet dipin..näyttää hyvältä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi,tein ihan ilman mittailuja, mutta noin suunilleen, 2 dl, ryöpättyä nokkosta, 2 valkosipulinkynttä, 0,5 dl liotettuja kurpitsansiemeniä..-laita tehosekottimeen ensin nokkonen ja siemenet, sitten senverran oliiviöljyä, että on sopivan notkeaa, lopuksi valkosipuli ja mausta oman maun mukaan-tähän laitoin ihan vaan suolaa ja kurkumaa..-valkosipuli maistuu todella paljon , jos sen laittaa heti alkuun, ja näinkin oli vielä aika vahvaa, mutta ah, niin hyvää:)

      Poista
  3. Hei kuule kiitti, juhannukseksi kokeiluun!

    VastaaPoista