maanantai 19. kesäkuuta 2017

Leipäjuuston valmistus


Leipäjuuston valmistaminen on varsin helppoa. Vielä parempi, jos kuulut niihin onnekkaisiin, joilla on maitoa "omasta takaa" .Tämän juuston maito on ystäväni Jasmiina-lehmältä:)

Tarvitset siis rasvaista maitoa, vähärasvaisesta tehty juusto on kumimaista ja kuivaa, eikä siksi kannata. Yhteen juustoon tarvitset

-4 l maitoa
-2 tl suolaa
-1,5 rkl juustonjuoksutinta

Lämmitä maito reilu kädenlämpöiseksi, lisää suola ja juoksutin.Pidä lämpimänä puolisen tuntia, kunnes maito on muuttunut viilimäiseksi-tämä alkuhan menee samoin kuin aiemmin kirjoittamani halloumijuuston valmistus.
Viillä sitten ristiin rastiin veitsen kanssa, jolloin hera lähtee erottumaan, odottele 20-30 min. Kastele juustoharso kylmällä vedellä  ja vuoraa sillä lävikkö tai vastaava, -itse käytän tähän mehumaijan siivilä-osaa, joka on juuri sopiva tämän kokoisen juuston välmistuksessa.

Nostele juustomassa lävikköön ja anna valua yön yli. Laita juusto uunipellille tai piirakkavuokaan, käy helposti kun kippaat juuston harsosta suoraan pellille. Muotoile reunoja, jos on tarvis. Kuumenna uuni 275 asteeseen ja nosta juusto paistumaan ylätasolle . Perinteisesti juustohan on paistettu tulen äärellä, mutta onnistuu hyvin näin.-älä käytä leivinpaperia pellillä, se palaa lähellä vastusta näin kuumassa!

Säilytä kylmässä,helppoa ja hyvää:)

Yön yli valunut juusto valmiina uuniin.






Lämmintä juustoa salaatin päälle tai marjojen kanssa..
miten vain, niin aina maistuu:)
















Koska juoksutteesta tulee usein kysymyksiä, niin selvennys siihen. Juoksutetta myydään kaikissa paremmin varustelluissa kaupoissa ja se on mikrobiologinen, ja tuotetaan rihmastoviljelmän avulla, eikä sisällä eläinperäisiä eikä geenimanipuloituja ainesosia.- jos juoksutetta ei löydy lähikaupasta, sitä saa myös apteekista ainakin tilaamalla.

-Tämä ohje oli lukijan toive:)

3 kommenttia:

  1. voi että kun en oo tätä keksinyt ja viisi kuttua on lypsyssä! kokeiluun menee!

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu..kannattaa kyllä:)

    VastaaPoista
  3. en tiedä viitsinkö kokeilla mutta hieno että jaoit ohjeen..tykkään!

    VastaaPoista