Tänään onkin leivottu hiihtoretkeä varten sekä suolaisia että mustikkaisia muffinsseja. Suolaisten perusohje on lähtöisin Kotiliesi-lehdestä, josta muokattu gluteeniton versio. Jauhojen kanssa kannattaa olla tarkkana, riippuen mitä taikinan joukkoon laitat-eli kasvaako kuiva-aines sitä kautta.
Perusohje,josta lähdettiin oli siis tällainen:
100 g rahkaa
50 g sulatettua voita tai öljyä
0,5-1 tl suolaa
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja + haluamasi täytteet..esim.purjoa, kinkkua, paprikaa,juustoa, yrttejä tms.
Sekoittele rahka, voi ja munat yhteen, lisää kuivat aineet ja haluamasi mausteet/täytteet ja sekoita nopeasti ympäri-älä vaivaa. Voitele muffinssipellin syvennykset ja lusikoi taikinaa syvennykset noin puolilleen.Paista 175 asteessa noin 20 min.
Ja tämän päivän gluteeniton versioni:
100g rahkaa
50 g sulatettua voita
2 munaa
1tl leivinjauhetta
1 dl riisijauhoa
1 tl kaurajauhoa
1 rkl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 rkl kuivattua nokkosta
n.10 oliivia pieneksi silputtuna
raastettu porkkana
juustoraastetta vajaa 1 dl
fetajuustoa n.50 g
Sekoittele rahka, munat ja voisula yhteen, lisää kuivat aineet ja "mausteet"-älä vaivaa.Jos taikina vaikuttaa liian paksulta, lisää tilkka maitoa. Jaa taikina voideltuihin muffinssipellin syvennyksiin ja paista 175 asteessa noin 20 min. -edellisen erän tein paperisiin vuokiin, ja niihin ottivat aika lailla kiinni, joten voideltu pelti toimii näissä paremmin. -ja kun muutama syvennys jäi tyhjäksi niihin leivottiin muutama makea ja mustikkainen muffinssi.
-Jätin pois suolan, koska täytteessä oli fetaa ja juustoraastetta, mutta pieni määrä suolaa olisi saanut olla silti mukana-muistaapa ensi kerralla sitten, kuitenkin näistä tuli oikein onnistuneet eväät keväiselle hiihtoretkelle, jotka maistuivat kaikille.
oii,näitä pitää kokeilla,joskus maistanut fetamuffinsseja mutta en ole saanut aikaseksi leipoa,mutta jospa nyt..kiitos ohjeesta!
VastaaPoistanäyttääpä hyvältä ja plussaa et ohjeet täällä gluteenittomana-monta jo kokeiltu ja hyväksi havaittu, joten kiitos täältäkin!
VastaaPoistaKiitos molemmille palautteesta :) -hienoa että ohjeet ovat olleet mieleisiä :)
PoistaOnnistuukohan pakastaa..? olis tulossa pikkumiehen synttärit ja ajattelin jotain tällasta mutta miten mahtaa käydä..? hyvältä näyttää ohje.. terveiset talvisesta Jyväskylästä-Anni
VastaaPoistaNyt täytyy sanoa että en ole pakastanut mutta ehditkö kokeilla ennen juhlia..? toisaalta taas ajattelisi että miksikäs ei onnistuis.-ja kiitos, hyvää kevättä Jyväskylään :)
VastaaPoista