sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Punajuuri-härkäpaputahna

Oman kasvimaan sadosta kokkailu on aina ilo. Koska kellarini ei ole kovin hyvä, pakastan kesän punajuurisadon kypsänä raasteena, josta sitä on helppo käyttää mihin vaan; risottoon, pihveihin,leipomiseen tai kuten tänään punajuuri-härkäpaputahnaan, joka on tehty vähän hummuksen tapaan. Härkäpapuja löytyy myös pakastettuna ja esikeitettynä.Niiden sato ei viime kesänä ollut kovin hyvä mutta vielä riittää hetkeksi aikaa.

Tahnaan tarvitset:'
-kypsää punajuuriraastetta, noin 2 dl
-keitettyjä härkäpapuja, noin 1,5 dl
-2 rkl liotettuja seesaminsiemeniä
-2 valkosipulinkynttä
-puolikkaan sitruunan mehu
-oliiviöljyä,suolaa,mustapippuria
-pinnalle persiljaa

Valuta sulaneesta punajuuresta nestettä pois.Vaihtoehtoisesti keitä ja hienonna muutama punajuuri.
Kiehauta härkäpavut, ja painele sauvasekoittimella tahnaksi punajuuren kanssa-säätele paksuutta öljyn kanssa.Mausta makusi mukaan. Lorauta vielä tahnan pinnalle oliiviöljyä, ja ripottele persiljaa.Säilytä kylmässä. Tämä oli ihan loistavaa uunilämpimän rieskan päällä, toimii myös dippinä tai kastikkeena.

Tästä se lähtee;punajuuriraastetta ja härkäpapuja omasta sadosta. Lähiruokaa ja ah, niin hyvää :)







Lämpimän juures-kaurarieskan päälle tahnaa ja uusia auringonkukan versoja, jotka kasvat ikkunalla hyvää vauhtia:)

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä, oi että! punajuuren pakastaminen onkin uusi juttu, miten sen tarkalleen teet..?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! oli kyllä oikein maistuvaa-punajuuret olen ihan pessyt, laskenut kiehuvaan veteen ja keittänyt juuri ja juuri kypsiksi.Sitten vaihtanut kylmään veteen jäähtymään ja kuorinut käsin-kuori lähtee "nylkemällä"-leikkaa myös vasta tässä vaiheessa juuri ja kanta pois-jos ne leikkaa ennen keittämistä, punajuuret menettävät väriään. Raasta tai paloittele, miten haluat,ja pakasta sopiviin kerta-annoksiin. Vaikka vaatii työtä niin tämä kannattaa, helppo käyttää sitten pitkin vuotta:) Olen tehnyt raasteesta linströminpihvejä,kasvisraastepihvejä,punajuurisämpylöitä,risottoa jne-tosi monikäyttöistä!

    VastaaPoista
  3. Kiitosta paljon,nyt meidän kaupunkipalstan puajuuriakin saadaan säilymään, tämä oli ihan uutta tietoa! Sini Jaakkola

    VastaaPoista
  4. Minkä lajin härkäpapua..? itellä vaan kuivaa papua mutta liouttamalla ja keittämällä olen tehnyt myös tahnaan sopivaa ainesta-vegeperheessä hyvä protskulähde..

    VastaaPoista