Mesiangervo on yleinen, kosteilla niityillä, ojissa,rantalehdoissa ja vesistöjen varrella viihtyvä kasvi. Kukinnot kerätään heti kukkien avauduttua, ja kuivataan,kukat riivitään irti rangasta kuivaamisen jälkeen.Kukat sopivat mausteeksi tai teehen. Huom.mesiangervo sisältää salisylaatteja, joten se voi aiheuttaa allergiaa etenkin jos olet allerginen aspiriinille.-mesiangervosta eristettiin salisyylihappo vuonna 1839, ja se onkin ollut monipuolisesti käytössä kipuihin,mm.päänsärkyyn, lihassärkyihin ja hermosärkyihin.Mesiangervo on erinomainen teekasvina, etenkin jos lehdet hiostaa.-tämän päivän leivonnaisiin kukat tulivat antamaan makua ja nämä maistuvat parhaimmilta jos malttaa odottaa seuraavaan päivään.Tämä ohje on jälleen gluteeniton, mutta jauhot voi yhtä hyvin vaihtaa vehnäjauhoiksi jos haluat.
Tarvitset taikinaan
-100 g voita
-1,5 dl intiaanisokeria
-1 muna
-1 dl mantelijauhetta (jauhoin kokonaisista manteleista)
-1 tl leivinjauhetta
-1 tl vaniljasokeria
-1 dl perunajauhoa
-1,5 dl riisijauhoa
-3/4 dl maitoa tai mehua
Vaahdota voi, sokeri ja muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele vaahtoon, samoin neste-tällä kertaa laitoin mukaan omenamehua. Laita pellille nokareita kahden teelusikan avulla, jätä leviämisvaraa ihan reilusti. Paista 175 c noin 12 min. Anna jäähtyä ja täytä:
-50 g voita
-2 rkl tomusokeria
-maustamaton tuorejuusto
-vaniljasokeria vajaa tl
-0,5 sitruunan mehu
-mesiangervonkukkaa makusi mukaan, tässä noin 2 rkl-seuraavana päivänä mesiangervo maistui hyvin,mutta vähän enemmän olisi saanut laittaa. Parempi kuitenkin olla liian varovainen kun toisinpäin, maku on hyvin hallitseva, jos sitä on liikaa.
-vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja sitruunamehu sekä vaniljasokeri.Tarkista maku ja lusikoi keksien väliin. Jos haluat, koristele pinta tomusokeri-sitruunamehu-kuorrutuksella.
Säilytä leivonnaiset kylmässä. Näistä tulee hyviä myös kun täyttää jäätelöllä, sekä tuorejuusto-puolukka-tomusokeri täytteellä :) -huom.yön yli tekeydyttyään maistuivat vähän liiankin makeilta, joten ensi kerralla vähennän sokerin määrää.
Tästä annoksesta syntyi 10 leivosta eli 20 keksiä -tosin omaan makuuni olisivat saaneet olla vähän pienempiä. Joka tapauksessa mesiangervo maistui kesäisesti ja lopputulos oli onnistunut, vain hieman liian makea.
Nam..kokeiluun tämä ja gluteenittomuus isom,iso plussa!
VastaaPoista