lauantai 23. joulukuuta 2017

Gluteenittomat joulutortut

Tämä oli ensimmäinen  gluteeniton torttukokeilu ja onnistuivat oikein hyvin. Tutkin valmistorttupaketin ainesosa-luetteloa ja siitä muokkailin ohjeen,jättäen pois lisä-aineet ja maissitärkkelyksen. Täytteen keitin edelliskesän kuivatusta luumusadosta,osassa täytteenä viikuna, josta vain kova kanta napsaistu pois.
-ainoa sokeri tortuissa on pinnalle siroteltu tomusokeri.

Taikinaan tarvitset
-250 g voita
-2,5 dl riisijauhoja (Urtekram täysjyväriisijauho)
-1 dl tattarijauhoa
-1 dl perunajauhoa
-1 tl psylliumia
-1 ti leivinjauhetta
-(0,5 tl ksantaania)
-1 prk rahkaa
-1 muna
Sekoita kuivat aineet keskenään. Anna voin pehmetä huoneenlämmössä tai sulata hieman, niin että pystyt nyppimään kuiva-aineet ja voin murumaiseksi. Lisää rahka ja kananmuna nopeasti sekoittaen.-taikinan teko onnistuu parhaiten ihan käsin.-Valmis taikina on hyvin pehmeä. Anna taikinan olla jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Ota puolet taikinasta leivinpöydälle ja pyörittele/vaivaa kiinteäksi. Jauhota riisijauhoilla pöytää ja kauli noin 0,5 cm paksuinen levy- huom.liian kylmä taikina murenee, joten anna lämmetä hetkinen jos taikina ei pysy kasassa.Ota muotilla pyöreitä paloja-käytin ihan pyöreää jälkiruokakulhoa- ja nosta täytettä keskelle-taita ja painele reunat hyvin kiinni. Voitele munalla ja paista 225 asteessa 10-12 min. Sirottele tomusokeria jäähtyneiden torttujen  pinnalle. -annoksesta tuli 23 aika hyvän kokoista torttua.



Painele muotilla palat irti, kun pöytä on sopivasti jauhoitettu, palat irtoavat helposti. Käytä apuna paistinlastaa, jos jäävät kiinni pöytään-kuten omassa, ensimmäisessä satsissa kävi.





Gluteenittomassa leivonnassa käytettävä psyllium on ratamokasvi Plantago ovatan jauhettuja siemeniä.Psylliumilla on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla eli se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta.

Ksantaani toimii gluteenittomassa leivonnassa samoin-se valmistetaan sokerista bakteerikäymisen avulla, ja tuo leivonnaisiin kuohkeutta ja tekee pinnasta rapean. -toisen torttutaikinan tein ilman ksantaania ja onnistui oikein hyvin ilmankin.

4 kommenttia:

  1. Hyvää joulua !! ja kiitos tästä ohjeesta-lähtee vielä tänään kokeiluun..Sofia P.

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin, hyvää joulua:)

    VastaaPoista
  3. oi,kiitos ohjeesta-aiemmin näytti ihan hirmu vaikealta gluteeniton torttuohje-mutta taidan tätä uskaltautua testaamaan.mitä tattarijauhoja käytit vai onko väliä..? -hyvää joulua!

    VastaaPoista
  4. Tattarijauhoissa tuottajana/pakkaajana Osmo Lehtonen,Lappi-ostan nuo Ruokapuoti Lumosta-mutta kunhan on aika hienoksi jauhettua niin kaikki käy-oikein hyvää joulua sinnekkin :)

    VastaaPoista