keskiviikko 16. elokuuta 2017

Piparmintun toinen sadonkorjuu..

Piparminttu on monivuotinen yrttikasvi, jonka kasvattaminen on helppoa. Ruukussakin kasvatettuna piparminttu tuottaa paljon satoa, kun leikkaat sitä käyttöön tai kuivamaan se kasvaa uusia versoja pitkin kesää.
Piparmintulla on perinteisesti hoidettu pahoinvointia, ja käytetty rohtona naisten vaivoissa ja flunssassa. Piparminttu sisältääkin mentolia joka avaa tukkoista nenää. Tämä yrtti myös helpottaa kutisevaa ihoa ja on  ihoa viilentävä.
Eilen oli piparminttusadon toinen sadonkorjuupäivä, leikkasin versot poikki ja siitä lehdet kasvikuivuriin. Kuivatut lehdet säilyvät hyvin paperipussissa tai lasipurkissa-valolta suojassa.
Tuoreesta piparmintusta haudutettu tee on todella hyvää, ja maustettuna kuusenkerkkäsiirapilla toimii myös hyvin.
Ensimmäisen kokeilun tein myös laittamalla piparminttua juustokakkuun. Tämä onnistui oikein hyvin, mutta niin maisteluraati kuin itse leipuri olivat sitä mieltä että piparminttua saa olla enemmän. -tämä kakku menee kyllä hetipian uuteen kokeiluun.

Piparminttu-juustokakkutäyte
Silppua tuoretta piparminttua noin 1 dl, kaada päälle saman veran vettä kiehuvana ja anna hautua yön yli. -kokeilukakussa oli minttua noin 0,5 dl ja haudutusaika 4 h, eli vahvempaa saa olla..-toki voit tehdä makusi mukaan.
Täytteessä oli siis siivilöity piparminttuhauduke sekä
-mascarponejuustoa 250 g
-3 dl kermaa
- vajaa 1 dl hunajaa (tai sokeria)
-pätkis-suklaata tai haluamaasi suklaata-onnistuu myös ilman
-3 liivatelehteä
Vaahdota kerma ja lisää notkistettu mascarpone, lisää hunaja, piparminttutee ja suklaat silputtuna,liuota liivatteet pieneen vesitilkkaan ja sekoita joukkoon ja tasoittele pohjan päälle.





2 kommenttia:

  1. Tämä kyllä tulee kokeiltavaksi, kun miettiny mitä ihmettä rehottavalle puskalle oikeen tekee-kiitos tästä!

    VastaaPoista
  2. voi, tuo pitää kokeilla-ei tosin omaa yrttiä ole mutta kaupasta vaan..

    VastaaPoista