torstai 13. syyskuuta 2018

Syksysatoa kellariin: itsetehty ketsuppi

Siinä kohtaa kun pakastintila alkaa loppua, siirrytäänkin säilömään kellariin tai jääkaappiin. Tomaatit kypsyvät melkoista tahtia,samoin paprikat, joten on hienoa saada koko sato talteen vaikkapa sitten säilykkeen muodossa. Kun säilöt kellariin tai kylmiöön, tärkeintä on noudattaa huolella puhtautta jokaisessa työvaiheessa. Lasipurkit,jotka on huolella liotettu ja pesty, kuumennetaan vielä ennen kuuman säilykkeen purkittamista laittamalla purkit ja kannet kylmään uuniin,ja nostamalla lämpö sataan asteeseen-anna purkkien olla tässä lämpötilassa puoli tuntia.-muistathan käsitellä kuumia purkkeja varoen.

Tarvitset:
-1,5 kg tomaatteja
-2-3 sipulia
-2-3 valkosipulinkynttä
-varsiselleriä vähän (tämä tuo täyteläisyyttä makuun, ihan pieni määrä riittää)
-1-2 punaista paprikaa
-1,5 dl etikkaa
-1,5 dl sokeria
-0,5 tl mustapippuria
-1/4  tl neilikkaa
-1/4 tl kanelia
-2 tl suolaa
-kuivattuja yrttejä,chiliä tms makusi mukaan

Pese ja paloittele kasvikset ensin. Kuumenna etikka ja sokeri&suola, ja lisää siihen kaikki muut ainekset. Anna kiehua hiljalleen puoli tuntia.

Soseuta sauvasekoittimella sileäksi ja nosta takaisin liedelle,keittele jälleen puolisen tuntia hiljalleen kiehuen,kunnes seos sakenee.Sekoittele ettei pääse palamaan pohjaan.

Kun seos on kiehunut ensimmäisen puoli tuntia, on aika laittaa puhtaat purkit/pullot ja kannet uuniin.Kun toinen puolituntia keittoaikaa on mennyt,nostele kuumat purkit vaikkapa tiskialtaaseen ja kaada kuuma ketsuppi purkkeihin. Kierrä korkit heti kiinni, ja anna jäähtyä-jäähtyessä kannen keskus painuu alas, ja ketsuppi säilyy useita kuukausia kylmässä.-paprikan voi yhtä hyvin jättää poiskin, mutta itse haluan hyödyntää kaiken sadon, joten se menee hyvin myös säilykkeisiin mukaan.

Tomaattia voi pakastaa sellaisenaan viipaleina, tai keittää sosetta sellaisenaan ja pakastaa.Kellarisäilytykseen kuitenkin tarvitaan etikkaa ja sokeria,ja samantien vähän mausteitakin. On parempi tehdä useita pikkupurkkeja, jotka saa kerralla käytettyä sitten, kuin yhtä suurta,koska avattuna mikä tahansa säilyke säilyy heikommin.


Omalta maalta <3 Tomaatit jo hiukan ylikypsiä, mutta ei haittaa ollenkaan. Nämä tuoreet ainekset ja ei voi tulla kuin hyvää..

4 kommenttia:

  1. hyvä,hyvä..olen aina luullut että ketsupin teko olis jotenkin kauhean vaivalloista, mutta nyt lähtee testiin-kiitos tästä..Malla V .

    VastaaPoista
  2. Täällä myös tomaatit kypsyy kaiki yhtäaikaa, joten just nyt heti lähtee kokeiluun..Kiitos Hirmuisesti :) Annika

    VastaaPoista
  3. Kysymys tomaattien pakastamisesta..eli ihan sellaisenaan pakkaseen laitat..? tämä olis hienoa mutta en ole ennen kuullutkaan..kiitos jo etukäteen vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ihan viipaleina tai sitten soseutettuna..hyvin säilyy pakastimessa ja hienoa lisätä sitten ruokaan :)

      Poista