Jokainen puutarhuri tietää, että hyvänä kesänä kesäkurpitsa tuottaa valtavasti ja parissa päivässä kasvuvauhtiin päässeet ovatkin jättimäisiä. Nämä ovat kuitenkin edelleen käyttökelpoisia, ja parasta ehkä onkin säilöä talven varalle juuri näitä isoiksi päässeitä.
Ja miedon maun vuoksi kesäkurpitsa sopii niin moneen, paista pannulla sipulin kanssa tai siltään, lisää wokkiin, kastikkeisiin, pastaan, raasta "spagetiksi" tai salaattiin, korvaa lasagnelevyt kesäkurpitsasiivuilla-käyttötapoja on valtavan paljon.
Pakastaminen talven varalle on myös hyvin helppoa, pese kurpitsat, paloittele ja keitä pehmeäksi. Soseuta sauvasekoittimella ja pakasta, kunnes sose on ensin jäähtynyt. Isotkaan siemenet ei haittaa, ne menevät kyllä pieneksi , ja samalla saa siementen ravinteetkin talteen.
Jos kaikesta huolimatta olet pulassa liian kesäkurpitsamäärän kanssa, jaa sitä muille, vie naapuriin, tuttaville tai laita korillinen kotitien varteen "ota tästä"-kyltin kanssa, niin varmasti tekevät kauppansa. -Minkään kotipuutarhan "yli-tuotannon" pois heittämisessä ei ole mitään järkeä, vaan varmasti niille löytyy käyttäjä kun hieman näkee vaivaa.
Kattilallinen kurpitsalohkoja kypsyy todella nopeasti, keitä vain senverran että saat palat soseutettua sauvasekoittimella.
Jätä pakasterasioihin vähän tyhjää-sose turpoaa jäätyessään. -jos jonkinlaista kierrätysrasiaa pakasterasioina :)
Kesäkurpitsaviipaleilla voi korvata lasagnelevyt tai lisätä sitä raasteena lasagnen joukkoon.Tässäkin blogissa on jaettuna yksi kasvislasagneresepti syyskuussa /2017. Kesäkurpitsalasagne on helppoa, hyvää ja kevyttä kesäruokaa, johon on helppo käyttää niitä kasviksia mitä milloinkin kotoa löytyy.
Vieläkö löytyy muita tapoja käyttää kesäkurpitsaa? Raasta leipä-tai sämpylätaikinaan, soseena sopii yhtä hyvin. Se että käyttää kaiken ,mitä maa tuottaa, on myös osa ruokahävikin vähentämistä, tietenkin.Miksi nähdä kasvattamisen vaiva jos kuitenkin heittää satoa pois.Muistetaan siis läheisiämme ennemmin kuin tuhlataan satoa.
Kerrothan vielä vinkkisi kesäkurpitsaan, jos sellainen on mielessä:)
Hyvin kirjoitettu, ei mitään lisättävää :) -itse kun olen kasvissyöjä niin raastan makaronilaatikkoon kesäkurpitsaa, mainitsitkin lasagnen, mutta aatikossakin hyvää.Lasagne menee myös kokeiluun ohjeellasi, kiitos siitä.-terv. Lahdesta Sirkka Jylänki
VastaaPoistaHienoa, että lisäsit vielä tämänkin, makaronilaatikkoon sopii varmasti myös hyvin :)
PoistaHyvä kirjoitus, kiitos sinulle! Lisäisin että olen laittanut kesäkurpitsaa hienona raasteena myös lettutaikinaan..-on myös hyvää!
VastaaPoistaterv, Annu, Salosta
Oles hyvä vaan :) ruokahävikistä ei koskaan keskustella liikaa, joten hyvä juttu että syntyi vielä keskusteluakin..-lettutaikinaan pitääkin kokeilla!
PoistaHyvä, tällaiseen pitäs enemmän kiinnittää huomiota :) -ompas paljon hyviä käyttötapoja, ei ole tullut mieleen ennen leipätaikinaan laittaa,mutta nyt menee kokeiluun.Kiitos kun kirjoitat! ja oli mukavaa nähdä Lapissa- Anu
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, mehevöittää taikinaa niin paljon,-kiitos samoin ,oli mukavaa nähdä teitä :)
Poista