sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Litulaukkalevite

Tämä on vaan niin hyvää,että piti tehdä jo toinen kerta samalla viikolla .Ja kun aineksia saa omalta pihalta niin mikäs sen parempaa..-mukaan sopii monikin villiyrtti tai viljelty yhtä lailla. Levite sopii hyvin paitsi leivälle,myös uuniperunan päälle,grillaukseen mausteeksi jne.-ennenkuin keräät villiyrttejä,varmista että tiedät varmasti mitä keräät.

Omassa pihassa litulaukkaa kasvaa kasvulavassa,mutta sitä löytyy luonnosta  paikka paikoin,mm. tammivyöhykkeen alueelta sekä Ahvenanmaan ja lounaisimman saariston lehdoista.

Kasvin nimi on englanniksi Carlic mustard eli valkosipulisinappi, ja se kertookin mausta kaiken oleellisen.

Levitteeseen laitettiin

-100g voita,anna pehmitä huoneenlämmössä
-1dl oliiviöljyä
-reilu nippu litulaukkaa
-muutama sipulin varsi
-nokkosen siemeniä

Huuhtele litulaukka ja silppua pieneksi,leikkaa samoin sipulin varret. Laita kulhoon voi, öljy ja vihreät ja pyöräytä sauvasekottimella tasaiseksi.Silppua pinnalle muutamia lehtiä. Säilytä kylmässä.

Litulaukka on vanha hyötykasvi, jota löytyy monista vanhoista puutarhoista. Aikoinaan sitä on kerätty myös rohdoskäyttöön. Litulaukan valkosipulinen maku sopii hyvin levitteisiin tai nuoret lehdet salaattiin.

1 kommentti:

  1. Näyttääpä hyvältä, menee kokeiluun kyllä tämäkin, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista